Hanau Sollux Lamps

Ray's antique shop

affordable vintage

Stacks Image 65
Original Hanau invented the UV high-pressure lamp and is thus the founder of tanning with artificial light sources.
In 1904, the Original Hanau laboratories (in Hanau near Frankfurt, Germany) developed the first quartz lamp whose UV light output was of almost genuine sun quality. This marked the invention of the "sunlamp" and started off what was to become the tanning industry.

Original Hanau has since been working on optimising the technical, medical and commercial application of UV and IR light and has extended its product portfolio by advanced innovations such as the collagen light therapy.

Today, the company is one of the leading suppliers of tanning lamps and tubes. As a provider of end-to-end UV solutions – emitters, tubes, filters, reflectors, electrical components, complete high-pressure solutions and measuring instruments – Original Hanau has become the development partner of notable solarium manufacturers and their source of original equipment.


More can be found on: https://en.wikipedia.org/wiki/Heraeus

Stacks Image 51
Heraeus
Hanau en Original Hanau zijn merknamen van Heraeus Holding GmbH en Heraeus Noblelight GmbH. De oorsprong van Heraeus gaat terug tot 1851, toen chemicus Wilhelm Carl Heraeus (1827-1904) begon te experimenteren met de recycling van platina afvalstoffen die afkomstig waren van de Hanause juweliers branch. Vanaf 1889 vormden zijn twee zonen hun kleine handwerk onderneming "WC Heraeus-Werke" om tot de hedendaagse edelmetaal- en technologie groep Heraeus die, buiten hun verdiensten in hun core-business rond edelmetalen, bekend staat als de uitvinder van de ultraviolet hogedruklamp kwikdamplamp en als een pionier in genezen en bruinen met behulp van kunstmatige lichtbronnen die een ultraviolet licht produceren dat identiek is aan dat van natuurlijk zonlicht. Hun lampen voor de opwekking van kunstmatig zonlicht legden de basis voor de hedendaagse zonnestudio's.

Stacks Image 58

Hanau
In 1890 trad de natuurkundige en latere chef-ontwikkelaar Dr. Richard Küch (1860-1915) toe tot het bedrijf dat geleid werd door zijn voormalige klasgenoten Heinrich en Wilhelm Heraeus (1860-1948). In 1899 ontwikkelde Küch een techniek waarmee grote hoeveelheden bergkristal konden worden omgesmolten tot zuiver silicium dioxide (SiO2) of kwartsglas. Een aantal eigenschappen maken kwartsglas geschikt voor allerlei toepassingen in een laboratorium: het laat ultraviolette stralen door, het is bestand tegen hoge temperaturen en tegen plotselinge veranderingen in temperatuur en het is bestand tegen de meeste zuren. In 1904 vond Küch de hoogtezon uit met een lamp gemaakt van kwik en kwartsglas. Kwikdamplampen werden oorspronkelijk gebruikt voor verlichting van grote ruimten, zoals straten en hallen, totdat ze werden verdrongen door de krachtigere metaaldraadlampen. Kuch had gemerkt dat de nabijheid van de lamp brandwonden op zijn gezicht en handen veroorzaakte, een effect dat veroorzaakt werd door het ultraviolette licht dat door het kwartsglas werd doorgelaten. Door de doorlaatbaarheid voor ultraviolette straling en een temperatuursbestendigheid tot 1000 ºC kon met kwikdamplampen van kwartsglas een veel hogere opbrengst aan medisch effectieve UV-straling (straling in het golflengtegebied tussen 400 en 280 nanometer) verkregen worden. De heilzame werking van de lamp maakte het tot een van de meest aansprekende producten van het bedrijf. Küch's uitvinding werd voor het eerst op grote schaal gebruikt in de medische fototherapie. Sindsdien heeft Heraeus de technische, medische en commerciële toepassingen van ultraviolet- en infrarood licht continu verfijnd. Om beter te kunnen profiteren van het potentieel van hun uitvinding richtte Heraeus met AEG in 1906 de onderneming Quarzlampen GmbH op. Uiteindelijk werd de hoogtezon Original Hanau ontwikkeld, in nauwe samenwerking met medische instellingen en artsen zoals Dr. Hugo Bach (1859-1940), Dr. Med. Albert Jesionek (1870-1935) en Dr. Ernst Kromayer (1862-1933) die ook een watergekoelde lamp ontwikkelde waarmee de huid vanaf korte afstand behandeld kon worden. De lampen hadden hetzelfde stimulerende effect als zonnestralen in de bergen. Een gestaag toenemend aantal toepassingen in de geneeskunde en de dermatologie, zoals huidregeneratie, aanmaak van vitamine D of ondersteunende therapie (zoals van soldaten die in de Eerste Wereldoorlog gewond waren geraakt), maakte dat kwartsglas lampen een vast deel van de inventaris van ziekenhuizen en van veel artsenpraktijken werden.


Hanovia
In 1891 werd de zwager van Wilhelm Heraeus, Charles W. Engelhard (1867-1950), de vertegenwoordiger van Heraeus in de Verenigde Staten. In samenwerking met de onderneming in Hanau groeide hij binnen korte tijd uit tot een toonaangevende ondernemer in de Amerikaanse platina-industrie. In de loop der jaren bouwde hij een imperium op met belangen in bedrijven die zich bezighielden met het smelten en veredelen van platina, goud, zilver en verwante metalen, met het fabriceren van diverse commerciële en wetenschappelijke producten op basis van deze metalen en met de wereldwijde verkoop ervan. Evenals, of wellicht dankzij Hereaus hield Engelhard zich ook bezig met de ontwikkeling en productie van hoogtezonnen. In 1905 richtte hij de Hanovia Chemical and Manufacturing Company op in Newark, New Jersey, en in 1924 werd Hanovia Ltd. opgericht in Slough, Buckinghamshire, Engeland. Beide bedrijven produceerden in nauwe samenwerking met Heraeus hoogtezonnen en hun gemeenschappelijke achtergrond was goed zichtbaar in de gebruikte logo's.Höhensonne
In de jaren 1930 leidde de voortdurende ontwikkeling en de successen van de medische fototherapie er toe dat Heraeus met hun 'Höhensonne' productlijn tot marktleider in Duitsland uitgroeide. De merknaam Höhensonne werd zelfs de generieke naam voor het product, niet in de laatste plaats door
samenwerking met de grafisch ontwerper Ludwig Hohlwein (1874-1949). In de jaren 1950 groeide de Höhensonne uit tot een consumentenproduct in de vorm van een kleine hoogtezon die in veel huishoudens gebruikt werd. In de jaren 1970, groeide de hoogtezon verder uit tot een professionele zonnebank. Vandaag de dag zijn de opvolgers van de kwikdamp kwartsglas lampen, voorzien van geavanceerde filtersystemen en beantwoordend aan de meest veeleisende veiligheidseisen, te vinden als bruiningslampen in tal van zonnestudio's. Sinds
1992 zet Heraeus Noblelight de Original Hanau traditie voort binnen de Heraeus Holding. Met ultraviolet TL-buizen en -lampen, elektrische componenten, filters en reflectoren, evenals met volledige gezichtsbruiners, werd de Original Hanau Suncare divisie een leverancier van complete UV-oplossingen en een ontwikkelingspartner en toeleverancier voor veel bekende solarium fabrikanten.


Stacks Image 67
Heraeus Noblelight
Tegenwoordig is Heraeus Noblelight GmbH, met haar hoofdkantoor in Hanau, Duitsland en met dochterondernemingen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China, een van de marktleiders in de productie van speciale verlichtingsbronnen. In 2002 had Heraeus Noblelight wereldwijd 519 werknemers en een jaaromzet van 64 miljoen euro. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt infrarood- en ultraviolet lichtbronnen voor toepassingen in productie, industriële procestechnologie, milieubescherming, medicijnen en cosmetica, onderzoek, ontwikkeling en analytische laboratoria. Haar holding, de edelmetaal- en technologiegroep Heraeus, eveneens gevestigd in Hanau, is een wereldwijde, particuliere onderneming die zich bezighoudt met edelmetalen, tandheelkundige technieken, kwartsglas, sensoren en speciale lichtbronnen. Met een omzet van 6,4 miljard euro (2002) en 9.000 medewerkers wereldwijd in meer dan 100 dochterondernemingen en geassocieerde ondernemingen, is Heraeus een toonaangevend bedrijf dat al meer dan 160 jaar actief is in de verwerking van edelmetalen en technologisch hoogwaardige materialen. De geschiedenis van hun beroemde Hanau hoogtezonnen eindigde in de jaren 1970 maar leeft nog steeds voort in de Heraeus Noblelight Heraeus Noblelight infrarood- en ultraviolet toepassingen.
Met dank aan www.extralight.info/
More can be found on:
https://en.wikipedia.org/wiki/Heraeus